Paasbest, huisarrest: <br> <h2> Ontwerpen voor positief gedrag in de praktijk </h2>
Article

Paasbest, huisarrest:

Ontwerpen voor positief gedrag in de praktijk

Elke dag om 11 uur komen Liveworkers die een momentje over hebben virtueel samen om koffie te drinken, elkaar in de ogen te kijken en te vragen: “Hoe gaat het met je?” Zo ook afgelopen maandag, waarbij we spraken over aankomend Paasweekend.

Wat te doen met aankomend Paasweekend?

Onze gedragsexpert, Anne van Lieren, sprak haar zorgen uit: “Met het Paasweekend voor de deur kunnen we met z’n allen enorm de mist in gaan. Paastradities zoals de familiebrunch, eieren zoeken en naar de woningboulevard gaan, staan haaks tegenover de corona maatregelen. Nu de eerste positieve effecten van de intelligente lockdown zichtbaar zijn denken veel mensen ‘Oh dan kan ik nu vast wel naar mijn familie, ouders, opa en oma, zoals elk jaar?’ En juist dat moeten we nu niet doen! ”

Onze reactie was unaniem: waarom passen we niet toe wat we aan onze klanten prediken? Service design inzetten om mensen bewust te maken en positief gedrag te stimuleren. Wat kunnen wij deze week doen om mensen te stimuleren om thuis te blijven? Een social media campagne was geboren!

Inzichten in gedrag en behoeftes van mensen rondom Paasweekend

Ontwerpen voor gedragsverandering begint bij het snappen van behoeftes van mensen en hun context. Om een beeld te krijgen van het gedrag en de context eromheen hebben we Liveworkers gevraagd: Wat kenmerkt voor jou pasen, hoe vier je het, en wat is de rol van je familie? Welke plannen heb je voor dit jaar? 

Besluiten wat wel kan en niet kan tijdens dit paasweekend is voor velen moeilijk. We hebben allemaal een eigen interpretatie van de maatregelen en hoe die in te vullen. Nu veel mensen gezamenlijke plannen op de agenda hebben staan, raken deze interpretaties elkaar. De een vindt dat een brunch op 1.5m afstand moet kunnen terwijl de ander liever niet onnodig het huis uitgaat. En zie dan maar eens de Paasplannen af te zeggen. Tijdens onze rondvraag hebben we deze, en nog veel meer redenen gehoord om toch vast te houden aan de paastradities, ondanks het advies van de overheid dat niet te doen.

Inzichten in gedrag en behoeftes van mensen rondom Paasweekend.

De blijfthuisbesluitjourney

Hoe mensen beslissen over hun Paasplannen verloopt volgens enkele journey stappen – van het bewust worden dat het dit jaar misschien anders zal lopen, tot aan de plannen wijzigen en alternatieven zoeken. Uiteenlopende ideeën kwamen naar voren tijdens de koffiepauze over hoe we mensen kunnen helpen tijdens deze “beslissings journey”. Van hulp bij “liefdevol” afspraken afzeggen tot aan Paaspunten sparen voor thuis blijven.  

Cruciaal is de eerste stap in de beslis journey – het bewust worden van het feit dat het beter is om alternatieven te zoeken voor dit Paasweekend, en niet bij familie, ouders of opa en oma langs te gaan. Door mensen alternatieven te laten zien ontstaat er eerder gewenst gedrag.

Bewust nudgen naar alternatieve Paasplannen

Hoe kunnen we het familiegevoel van pasen toch voor elkaar krijgen in tijden van social distancing? Bijna alle Liveworkers refereerden aan goede herinneringen aan pasen als kind: eieren schilderen en zoeken, samen knutselen, familie brunches of wandelingen in het bos. Hoe kunnen we deze Paastradities omarmen, en vertalen naar het nu? Als we daar een antwoord op vinden, dan hebben we misschien de ‘bewuste nudgete pakken die nodig is om mensen over te halen tot gewenst gedrag.

Bewust nudgen naar alternatieve Paasplannen.

Vertaling naar actiegerichte concepten

Onder de noemer Paasbest, Huisarrest hebben we Liveworkers gevraagd hun alternatieve Paasplannen vast te leggen en te delen. In enkele ultra korte sessies ontstonden meerdere iteraties en prototypes van het het concept “Huisarrest op zijn best” zoals dat nu op Instagram, Twitter en Linkedin zichtbaar is. Een quick en dirty concept uit de grond van ons hart. Gestoeld op onze visie op ontwerpen voor gedragsverandering: geworteld in inzicht, persoonlijk, met respect, en een beetje speels.

Zoek je nog een alternatief plan? Kijk eens naar de suggesties hieronder!

 1. Paasontbijt met de buren: buiten-de-(voor)deur-eten
 2. Digitaal paaseieren zoeken met familie op afstand
 3. Digitaal eieren schilderen
 4. Digitale paashaas bingo
 5. Met je vrienden een digitale Paas kroegentocht
 6. Bij gebrek aan attracties, zelf de Efteling thuis naspelen
 7. Virtual reality shoppen bij Ikea
 8. De natuur ervaren vanuit je huis met deze Soundscape
 9. Verslingerd raken aan de vogelspot app Online vogelcursus
 10. Een heuse Paas drive-thru
 11. Muzikaal eieren zoeken vanuit je luie stoel.

Plaats je eigen #paasbesthuisarrest foto

We zijn enorm benieuwd naar jullie reacties, en we hopen natuurlijk dat we viral gaan, dus post je eigen #paasbesthuisarrest foto met de hashtag, en retweet, repost en like <3 😉

En: blijf lekker thuis en geniet van dit mooie weekend! Genoeg te doen in elk geval!